HOW I TAKE MOST OF MY PICTURES

Den senaste tiden har jag gjort en del omstruktureringar i mitt vardagliga foto. Sedan min dator kraschade förra månaden har jag tvingat mig själv att överge min systemkamera och all bildbehandling i Photoshop. Gör nästan ingenting vid datorn längre förutom de jobb som absolut kräver det.

Faktum är att skippandet av datorn och tunga kameran har gjort mitt liv mycket smidigare. I dagsläget fotar jag med iPhone 5 och Sony a5000 och redigerar alla mina bilder med appen VSCOcam direkt i telefonen. 

Även om jag har strukturerat om mitt vardagliga fotande har jag fortfarande samma tänk när jag tar själva bilderna. 

Här kommer några tips på hur jag brukar tänka:

1. Håll horisonten rak. Jag gillar raka linjer i mina bilder och använder alltid stödlinjerna i kameran för att få det rakt. 

2. Håll kameran i en 90 graders-vinkel.

Dvs antingen direkt framifrån eller rakt ovanför. 

3. Hitta en fin komposition eller en känsla i bilden. Jag är inte direkt någon bildfascist som kan alla regler eller följer några gyllene snitt. Jag brukar gå efter känslan i bilden och försöker hitta någon slags harmoni. Allt kanske inte hamnar korrekt ur ett fotografiskt perspektiv alla gånger och om jag ska vara ärlig går jag nästan alltid på magkänslan.

4. Skapa egna fotobakgrunder. Detta är perfekt om man ska fota av ett objekt. 

Det är ju bara det som hamnar i bild som kommer att synas.

5. Tänk bort grejer som ”stör” i bilden. Det kan till exempel vara ett linslock eller en reflektion av sig själv i glaset. Att bilden känns sne. Eller döda ytor där man behöver addera eller flytta på något.

6. Tänk i annorlunda vinklar. Denna bilden tog jag nästan liggandes för att få de vackra blommorna i förgrunden. Ibland blir bilden mer spännande om man vrider lite på den.

7. Använd naturligt ljus. Dvs vinterhalvåret i Sverige suger. Den här bilden tog jag mot en vit bakgrund utomhus för att ljuset inne var för dåligt. 

Det finns säkert oändligt med bättre tips en torsdag som denna och detta tog mig hela dagen att skriva ihop utan dator >.< Hoppas ni gillar <3 

« »